Hermetisk kaffe |
![]() |
Skrevet av Henrik Brattlie |
lørdag 20. november 2010 13:09 |
Nå i førjulstida er det sikkert mange som ønsker seg eller kommer til å få en kaffemaskin av typen som bruker kapsler. Markedskreftene har satt inn støtet og flere aktører, som jeg ikke skal nevne her, ønsker å slå kloa i deg som forbruker og låse deg til deres kaffe og lite miljøvennlige løsninger. Deres argumenter er at du lager en helt lik kopp kaffe hver gang, og at det er enkelt. Det er klart det er enkelt og virker forlokkende å putte en aluminiumskapsel i maskinen og trykke på knappen. Ut av maskinen kommer det en nøyaktig like medioker kaffe hver gang. Kapslene kan du bare kaste i søpla. I mine øyne er det ikke noe godt salgsargument at man alltid får den samme middelmådige smaken. Du kan aldri velge fritt blant leverandører av kaffe, og du kan aldri få frisk kaffe. Uansett hvor raskt og fiffig du hermetiserer et produkt, er det fortsatt hermetikk. Og du er låst til én leverandør. Det er lett å trekke sammenligningen med blekkskrivere. De koster nesten ingenting, men du ender opp med å betale for leverandørens blekk i etterkant, og det er der de tjener pengene.
Argumentet om at det er enkelt, kjøper jeg delvis. Men det har to baksider. Kapslene er lite miljøvennlige, og det fjerner all hyggen ved å selv lage seg en god kopp kaffe. Nå har jeg hatt min egen espressomaskin i hus i godt og vel ett år. Espressoen jeg lager nå blir god nesten hver gang. Det har tatt litt tid, og vært litt frustrerende, men det har vært verdt bryet å lære seg å bruke den. Jeg understreker at jeg fortsatt kun er hobbybarista og amatør. Min Gaggia Espresso Pure er en enkel, liten og rimelig maskin, som kan lage god kaffe. Alltid bedre enn kapselgigantenes. Og jeg kan kose meg med å lage den, og eksperimentere med smaker, leverandører, hvor hardt jeg skal stappe og be om forskjellig kverningsgrad i kaffebutikken. Du lurer sikkert på det, så jeg svarer; ja det er mulig å legge en liten teskje sukker på cremaen uten at den går rett til bunns. Mine amatørtips for å lage god espresso:
|
Sist oppdatert mandag 12. september 2011 21:19 |