Home Blogg Drikke Verdens sterkeste øl

Kvirrevitt

twitter_icon

Besøkende

Vi har 4 gjester her nå
Artikkelvisninger : 83374
Verdens sterkeste øl
søndag 15. mai 2011 19:16

For litt over to måneder siden bestemte jeg meg for at det ville være kjedelig å gå gjennom livet uten å ha smakt verdens sterkeste øl. Jeg er litt mer enn gjennomsnittlig interessert i øl, og når ”verdens sterkeste” i tillegg er av min favorittype, IPA, ble den noe stive prisen en overkommelig hindring.

Krigen

Det må sies at innkjøpet ikke var en veldig spontan handling. I godt og vel ett år har jeg fulgt kniving mellom de Skotske craft beer entusiastene i Brewdog og det tyske mikrobryggeriet Kleinbrauerei Schorschbräu. Kort fortalt fant Brewdog ut at Schorschbräu brygget et øl på 31 % vol som de kaller SchorsBock. (Denne finnes nå også i 32 % vol.) Brewdog svarte med å brygge en stout de kalte Tactical Nuclear Penguin på 32 % vol. Til da det sterkeste ølet i verden. Ikke lenge etter svarte Schorsbräu med en ny versjon av deres SchorsBock med 40 % alkohol og Bewdog måtte tilbake til tegnebrettet. Her viste Skottene litt klasse, og i stedet for å bare gjøre sin stout enda sterkere, valgte de å tenke seg om. Hvordan kan vi lage en enda sterkere øl, og kanskje få den til å smake godt i tillegg? Mer humle selvsagt! Med fire ganger mengden humle til vanlig IPA, og med nedfrysing for fjerning av vann fire ganger, satt de igjen med Sink The Bismarck på hele 41 % vol. Tittelen er tydelig rettet mot deres venner i Tyskland og ølet har det gode slagordet: IPA for the dedicated.
For å sikre seg tittelen ”én gang for alle” har Brewdog også brygget et øl på 55 % vol som heter The End of History. De har uttrykt veldig klart at de ikke kommer til å lage sterkere øl enn dette. Det ble kun laget 12 flasker av End of history, og det er således ikke egentlig i kommersielt tilgjengelig. Hver flaske er plassert inne i et utstoppet ekorn eller røyskatt – makabert for å si det pent. Våre tyske venner har også laget et nytt øl som er sterkere enn Sink The Bismarck med sine 43 %, men også dette i et begrenset opplag på kun noen få flasker. Og igjen den samme SchorsBock. Jeg smaker gjerne på dette også, men jeg føler at Skottene uansett har trukket det lengste strået i denne feiden, med sine uortodokse kreativitet.
Er da egentlig Sink The Bismarck verdens sterkeste øl? Det er i hvert fall verdens sterkeste kommersielt tilgjengelige øl. Du kan klikke deg inn på Brewdog og bestille din flaske i dag.

Bestillingen


Takket være det magiske interwebs kunne jeg lett finne ut at Brewdog solgte både Sink The Bismarck, Tactical Nuclear Penguin og en begrenset utgave av fire forskjellige single hop IPA. De to førstnevnte i en tvillingpakke. (Toeggede.) Prisen ble helt overkommelig på rundt tolvhundre inklusive frakt for de seks flaskene, med rundt firehundre kroner for hver av de to sterkeste. Dette var før toll, emballasje- og alkoholavgift i Norge. Jeg regnet litt på hva det kunne komme på, men fant ut at det var bedre å la være.


Det viste seg dessverre at det tok lang tid å få varene da Brewdog var midlertidig utsolgt for Sink The Bismarck, og når varene endelig kom etter to måneder hadde de gått tom for en av single hop IPA-ene og sendt meg to av en annen. Etter en relativt krass henvendelse til kundesenteret endte jeg opp med en snasen Tactical Nuclear Penguin t-skjorte, to forskjellige Brewdog-glass, pins og jommen meg en ny runde med limited IPA, der den de manglet var erstattet av den fantastiske pilsneren Avery Brown Dredge. Fort vekk var jeg en meget fornøyd kunde.

Smaken

To av mine kollegaer fra Oslos Forening for Whisky- og Ølnytende Menn, Jacob og Thomas, takket ja til en smaking sammen med kona og meg. Alt var duket for en interessant kveld. Etter noen oppvarmingsøl av forskjellige karakterer og en Horse’s Neck til kona, gikk vi løs på kveldens skotske brygg. Vi brukte sherryglass og drakk rundt 4 cl av hver. Vi startet med stouten. Tactical Nuclear Penguin ble ikke møtt med de største lovordene. Den var rett og slett litt for vill. Smak av tre, tjære, sjø og salmiakk var tydelige, og det som måtte være av lakris, brent mandel og andre typiske stout-smaker ble litt borte i all alkoholen og de andre kraftige smakene. Smaken vokste litt på meg, mens andre avsto fra å tømme glasset.


Sink The Bismarck ble behørig bedre mottatt. Allerede før man hadde smakt, var alle enige om at det luktet godt. Aromaen er ganske intens med lukt av både søte, tørkede frukter og blomster. Smaker som pasjonsfrukt og jordbær ble nevnt og ettersmaken var lang, kraftig og full av deilig bitterhet. Selv om den holder 41 % vol og varmer meget godt i halsen, virket ikke alkoholen overveldende på smakene.
Om ikke alle logget seg rett inn på Brewdog.com samme kveld for å bestille mer av disse mildt sagt spesielle ølene, var alle en interessant og meget hyggelig opplevelse rikere.